Veilig voedsel

Hoe fijn is het wanneer je het voedsel op je bord kan vertrouwen? Dat het nu en in de toekomst met liefde en compassie wordt geproduceerd. En dat de boerderij waar jouw voedsel vandaan komt op fietsafstand ligt en dat je kan zien en voelen hoe het er daar aan toegaat.

 

Natuurlijk is dat voedsel vrij van bestrijdingsmiddelen en wordt er geen kunstmest gebruikt. Zo is het voedsel niet alleen veilig voor de consument maar ook voor bodem en lucht. En de veiligheid gaat verder: de Streekboerderij is zelfvoorzienend en streeft ernaar circulair [meer over circulair] te zijn door de kracht van de natuur te gebruiken. Die kracht wordt gebruikt om de bodem te verrijken. Hiervoor combineren we op een slimme manier gewassen [meer over beplantingsplan] en composteren het afval [meer over composteren].

 

Van de Streekboer vraagt dat te balanceren; tussen landbouw en veehouderij [meer over balans veehouderij en landbouw] en tussen eenjarige en meerjarige teelten; bijvoorbeeld tussen tarwe en fruitbomen. Balanceren tussen wat we als consument op ons bord willen hebben en wat past in het biodynamisch evenwicht.

 

Onze Streekboerderijen bieden die veiligheid en werken constant aan verbetering hiervan. Door te leren, door kennis te delen met soortgelijke boerderijen [meer over kennis delen] en de inzichten van wetenschappelijke onderzoeken te gebruiken.

 

Het Fonds Natuurinclusieve Streekboerderijen ontwikkelt de komende jaren minimaal vijf streekboerderijen. Deze Natuurinclusieve Streekboerderijen creëren een zelfregulerend ecosysteem gebaseerd op een rijke biodiversiteit, bio-dynamisch evenwicht en een gezonde bodem. Veilig voedsel betekent gezond voedsel en beschikbaar voor de komende generaties.