Kenniscluster: Kringlopen

We sluiten de kringlopen om een waardenvol landschap te ontwikkelen.
In dit cluster onderzoeken we welke kringlopen relevant zijn voor de natuurinclusieve streekboerderij en waar belangrijke verbeteringen gerealiseerd kunnen worden. We kijken naar het evenwicht tussen teelten en dierhouderij waarop erfinrichting en gebouwen gebaseerd worden. Hoe vindt afstemming plaats tussen voedselproducenten en omwonenden? Welke producten kunnen straks op je bord liggen. Welke effecten kunnen verwacht worden van de waardering van omwonenden?




Alle publicaties in het kenniscluster 'Kringlopen':

Om de doelstellingen van het Fonds  te realiseren is een voortdurende ontwikkeling van methodes cruciaal. Hiermee worden ook de risico’s gemanaged.  Deze voortdurende ontwikkeling van methodes speelt zich af binnen en tussen de Streekboerderijen en in interactie met de Streekbewoners, het Louis Bolk instituut, universiteiten...

In april gaan de koeien de wei weer in en krijgt het compostbed een teeltfunctie door er 10 cm. Teeltaarde op te leggen. Op de foto hierboven wordt er op voorgrond al groenten verbouwd, terwijl er op de achtergrond koeien lopen op het compostbed. De...

De kwaliteit van water, bodemleven en compostering bepaalt de kwaliteit en de gezondheid van het voedsel dat geproduceerd wordt. Composteren is een centraal thema in de Natuurinclusieve Landbouw. Koeien produceren melk, vlees en mest. Door de mest te composteren kan die gebruikt worden voor de verrijking...

De economie van de Streekboerderijen is gericht op drie voedselketens, met als eindproducten: teeltproducten, zuivel en vlees. Het streven is om de verhouding van 60% teeltproducten, 33% zuivel en 7% vlees te benaderen.  De drie voedselketens leveren aan elkaar producten zodat er minimaal importen van buitenaf...

De kern is om een balans te vinden tussen wat de streekbewoners aan voeding wensen en wat de ecosystemen van de Streekboerderijen kunnen produceren. Uitgangspunt is dat wat wordt geproduceerd, ook geconsumeerd wordt en er minimaal afval overblijft. Ter illustratie: Het voedingscentrum adviseert om 60% teeltproducten...

De buizerd op de uitkijk in de boom is onderdeel van het biodynamisch evenwicht. Het aantal muizen dat als voedsel beschikbaar is, bepaalt het aantal buizerds. In gelijke zin ontstaat er een evenwicht tussen lieveheersbeestjes en bladluizen, tussen sluipwespen en rupsen en tussen zwaluwen en vliegen. Hoe...