Meteen naar de inhoud

Deelnemen in boerderijen

Al meerdere jaren wordt deelgenomen in de boerderijen Veld & Beek in Renkum en BoerInNatuur in de gemeente Maashorst bij Uden. Zij laten zien dat de natuurinclusieve agroforestry werkelijkheid kan worden. Zij bieden plaats aan stagiaires die het agroforestry areaal in Nederland willen gaan uitbreiden. En ook voeren zij experimenten uit om kennis te ontwikkelen. 

In mei 2024 is een begin gemaakt met de samenwerking met Betuwewind, een Burgerwind coöperatie in de West Betuwe met een strategie om duurzame energie op te wekken, om bij te dragen aan de energie- en warmte transitie; en om te investeren in het verduurzamen van landbouwgrond en natuurontwikkeling.

Een deel van de winst uit de energie opwekking wordt geïnvesteerd in duurzame en innovatieve alternatieven voor conventionele landbouw om te laten zien dat nieuwe vormen van duurzame landbouw financieel haalbaar zijn en om anderen inspireren.

In juli 2024 is een begingemaakt met de samenwerking met de Waaistap met 250 melkkoeien, 122ha in eigendom en >150ha beschikbaar, voldoende groot (<2GVE/ha) om in de eigen voerbehoefte te kunnen gaan voorzien.

Het Fonds verwacht  de komende jaren met meer agroforestry initiatieven te gaan samenwerken.

Hieronder volgt een typering van de boerderijen.

Veld en Beek, Renkum

Veld & Beek is een biologisch-dynamische boerderij midden tussen de natuurgebieden van de Veluwezoom en de Renkumse Beek. Ossen en blaarkoppen zorgen voor het beheer van de natuur en leveren vlees en melk. De melk van de blaarkoppen wordt op het bedrijf verwerkt tot zuivel, boter en kaas. Op de vruchtbare akkergronden rond de boerderij worden diverse soorten groenten, aardappelen en graan verbouwd. Recent zijn bomen en struiken aangeplant voor noten en fruit. Alle producten gaan rechtstreeks naar een vaste klantenkring, via diverse zelfbedieningspunten die niet verder dan 8 km van de boerderij af liggen. 

Aanbod

Bezoekinfo

Contact

Fonteinallee 33
6865 ND Doorwerth

BoerInNatuur, Uden

BoerInNatuur is een biologische proefboerderij voor professionele agroforestry. Midden in het natuurgebied De Maashorst vind je hier een complex van voedselbossen en half-open heggenlanden. Meer dan 60 typen bomen en struiken zijn aangeplant. Tussen de heggen grazen koeien, schapen en kippen en vindt strokenteelt plaats met granen, bieten, pompoenen en andere gewassen. Daarmee wordt zonne-energie benut, CO2 vastgelegd en jaarrond een gezond en gevarieerd voedselpakket geleverd voor de klanten in de streek. De producten gaan naar verschillende afhaalpunten in de omliggende dorpen.

Zie deze link voor meer uitleg

Aanbod

Bezoekinfo

Contact

Wilco de Zeeuw & Debbina van Vuuren
Erenakkerstraat 4
5406VN Uden

“Wij hebben de ervaring dat het fonds naast je staat, mee zoekt naar oplossingen, heel kritisch kan zijn, maar vanuit gelijke idealen altijd opbouwend. Samen op weg naar een optimale combinatie van natuur en voedsel produceren.”

Wilco de Zeeuw en Debbina van Vuuren, BoerInNatuur

Betuwewind, Geldermalsen

Betuwewind is een Burgerwind coöperatie met een strategie om duurzame energie op te wekken, om bij te dragen aan de energie- en warmte transitie; en om te investeren in het verduurzamen van landbouwgrond en natuurontwikkeling. Daartoe wordt 12 ha landbouwgrond aan de Tielerweg in Geldermalsen langjarig gepacht, waarop sinds 2022 gewerkt wordt aan het omvormen van landbouwgrond en boomgaard naar voedselbos. Inmiddels zijn 120 soorten meerjarigen planten aangeplant, in totaal bijna 13.000 stuks.. In 2024 is 15,5 ha landbouwgrond aangekocht te Waardenburg (op 10 min. afstand rijden) om omgevormd te worden tot bosakker Waardenburg. Daarmee worden de landbouwactiviteiten van Betuwewind uitgebreid naar natuurvriendelijke biologische akkerbouw in combinatie met meerjarige houtachtige teelten en natuurontwikkeling. Op korte termijn is het plan om te beginnen met eenjarige teelten van akkerbouwgewassen en/of vezels, zoals tarwe of hennep. Op die manier telen we op een duurzame manier voedselgewassen en kunnen we door middel van de teelt van vezelgewassen CO2 vastleggen in duurzame bouwmaterialen. Op langere termijn is er ruimte voor meerjarige teelten, zoals bomen voor biobased bouwen, en mogelijk ook teeltondersteunende voorzieningen met verticale zonnepanelen. Samen met onze leden gaan we een mooi businessplan ontwikkelen voor de lange termijn. Gerdien Dijkstra voert de directie over beide stukken landbouwgrond

De Waaistap, Heeswijk-Dinther

Noortje Krol en Nico Miedema houden 250 melkkoeien op de Waaistap met 122ha in eigendom en >150ha beschikbaar, voldoende groot (<2GVE/ha) om in de eigen voerbehoefte te kunnen gaan voorzien en dat is hun eerste ambitie. Voor de realisering onderscheiden zij verschillende landschapseenheden: kruidenrijk grasland bemest met drijfmest, natuurlijk grasland met ruige mest en bouwland. Op de drie landschapseenheden wordt de biomassa productie geoptimaliseerd om de koolstof- en stikstof kringlopen te kunnen sluiten (tweede ambitie). Verondersteld wordt dat de jaarlijkse langjarige CO2-vastlegging leidt tot verhoging van Soil Organic Carbon en biodiversiteit. Deze langjarige vastlegging wordt vergeleken met de CO2 uitstoot uit de melkveehouderij. Een groot deel van de uitstoot komt van emissie in de stal, van aankoop van krachtvoeders en van eigen voerproductie. Maatregelen kunnen genomen worden om de emissies omlaag te krijgen. Lange termijn doel is om de jaarlijkse CO2 vastlegging even groot te maken als de resterende emissies van broeikasgassen uitgedrukt in CO2-equivalenten.

Partners

Voor de ondersteuning van natuurinclusieve streekboerderijen en voor de algemene kennisontwikkeling en beleidsbeïnvloeding werken we samen met veel partijen.

“Natuur en landbouw kunnen ook in Nederland hand in hand gaan. Dat vraagt pioniers, die erin geloven en doen! Groen Ontwikkelfonds Brabant en Fonds Natuurinclusieve Steekboerderijen werken in Brabant samen om te laten zien dat het kan!”

Mary Fiers, directeur Groen Ontwikkelfonds Brabant

"De inrichting van percelen door FNS geeft de mogelijkheid om de grondwaterstanden en oppervlaktewaterpeilen hoger te houden ten opzichte van intensieve landbouw. Hier ligt duidelijk een gezamenlijk belang en weten we elkaar prima te vinden.”

Peter Daverveld, adviseur watersysteem Waterschap Aa en Maas

Vrijwilligers en klanten

Op onze boerderijen kunnen vrijwilligers en stagiaires onder deskundige begeleiding ervaring opdoen met natuurinclusieve voedselproductie.
BoerInNatuur is aangemeld bij Wwoof Netherlands, een internationale organisatie die vrijwilligers en biologische boeren bij elkaar brengt. Geïnteresseerden kunnen zich rechtstreeks melden bij de boerderij. Ook mensen die in de buurt wonen en klant willen worden, kunnen contact zoeken met de betreffende boerderij.

“Op Slabroek is met de komst van de natuurinclusieve streekboerderij het unieke landschap gered. De huidige teelt van noten en fruit in combinatie met begrazen van melkvee is het beste alternatief voor de maïsakkers en productiegraslanden van de voorgaande jaren.”

Nico Ettema, ecoloog bij het Natuurcentrum De Maashorst