Meteen naar de inhoud

FNS netwerk organisatie

Het Fonds Natuurinclusieve Streekboerderijen BV (FNS) is in 2016 opgericht door landbouweconoom Coen van Beuningen met de volgende statutaire doelen:

In de afgelopen 7 jaar zijn de statutaire doelen gepreciseerd:

Doelen van natuurinclusieve productie is benutting van:

  • Zonne-energie om zuurstof en energierijke suikers te produceren uit CO2 en water; deels voor de plant zelf en deels voor andere organismen in het ecosysteem inclusief mensen en huisdieren.
  • Het voedselweb waarin energie in de vorm van suikers gedistribueerd wordt naar organismen in het ecosysteem. Bij efficiënte productie en distributie kunnen we de voedselproductie vergroten en een deel van de CO2 langjarig vastleggen. Middels een toenemende CO2-vastlegging kunnen de afname van de koolstof-voorraden en de afname van de biodiversiteit omgebogen worden en kan de koolstofcirkel weer in balans gebracht worden. Dan kunnen de voedselbeschikbaarheid en de biodiversiteit toenemen en het ecosysteem regenereren. Centraal staat de energie benutting voor de productie van energierijk voedsel en de distributie naar de levende organismen in het ecosysteem.

FNS realiseert de doelen in samenwerkingsverbanden met streekboerderijen, o.a. in de vorm van deelneming en/of beschikbaar stelling van investeringen. Per 2024 werkt FNS samen met VoF BoerInNatuur en VoF Veld en Beek., Burgerwindcooperatie Betuwewind en melkveehouderij de Waaistap.

Op deze boerderijen worden veelsoortige langjarige experimenten uitgevoerd en nieuwe experimenten gepland. Intenties van FNS:

  • Experimenten systematisch volgen, efficiëntie van maatregelen beoordelen aan de hand van metingen op indicatoren
  • Het aantal boerderijen uitbreiden naar 20
  • Bij de uitbreiding streven naar diversiteit in productie modellen.
  • Productie modellen vergelijken op indicatoren zoals biomassa/voedselproductie per ha, ontwikkeling van biodiversiteit en verwaarding van marktproducten.
Uitbreiding van het aantal boerderijen

Aan het begin van een nieuwe relatie vindt overleg plaats over de integrale aanpak en de lange termijn planning en het ontwikkelen van boerderijportaal + dashboard. Via contactpersonen worden integrale aanpak, plan-do-check-act en verslaglegging bewaakt; evenals de kennisuitwisseling.

Samenstelling van de directie

De directie van FNS bestaat uit landbouweconoom Coen van Beuningen, rentmeester (in opleiding) Frank van Beuningen, en regeneratief ondernemer Iwein Fuld. De directie wordt inhoudelijk ondersteund door landschapsarchitect Pieter Veen, Bart van Beuzekom en Quincy Holzapfel. Het secretariaat wordt gevoerd door Jeske Erlings.

Samenwerkingsverbanden

FNS maakt deel uit van meerdere samenwerkingsverbanden: 

ReGeNL is een investeringsprogramma om met duizend boeren de overgang naar regeneratieve landbouw te maken. Het is een samenwerkingsverband met 54 organisaties uit het hele voedselsysteem om de Nederlandse landbouw om te vormen naar een regeneratieve, duurzame en toekomstbestendige sector. Het samenwerkingsverband rekent op een investering van 129 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds.

BeeODiversity focust op biodiversiteit, natuur gebaseerde oplossingen, en de gerelateerde metingen met vastlegging in het boerderijportaal.  Bij de biodiversiteit in de bodem, is de aandacht gericht op de vele soorten bodemschimmels en hun functionaliteiten. Om de biodiversiteit op de bodem te volgen worden verschillende technieken toegepast, o.a. worden BeeOtels geplaatst, ieder met een actieradius van 300m (40ha). Aan de hand van maandelijkse foto’s van het BeeOtel kan de biodiversiteit bepaald worden. BeeODiversity bewaakt de afgesproken meet-schema’s en de import in het betreffende boerderijportaal. BeeODiversity draagt zorg, dat de ontwikkeling van de biodiversiteit gevolgd wordt en met de betreffende boer op de boerderij besproken. Zie www.BeeODiversity.com/nl/

Scature stimuleert waarden en vitaliteit in een biodiverse wereld met focus op lokale koolstof boeren die netto CO2 opslaan waardoor vitaliteit en biodiversiteit toenemen. Deze vorm van CO2-oplsag is de meest effectieve oplossing om de CO2 uitstoot van energie-intensieve bedrijven op te ruimen. Scature schat de hoeveelheid CO2 in die in potentie in de toekomst langjarig vastgelegd kan worden, en laat de berekeningen certificeren door ONCRA. De certificeerder stelt vast hoeveel natuurcertificaten op de markt gebracht kunnen worden. Vervolgens ondersteunt Scature de betreffende boer bij de uitgifte en marketing. Zie www.Scature.com

“Lokaal voedsel is een van de meest veelbelovende oplossingen voor de drie grootste crises van deze tijd. Het fonds ziet dat haarscherp, en zet daar vol op in. In mijn ogen zijn dergelijke investeringen het meest logisch en het meest renderend. We investeren zo immers direct in de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.”

Iwein Fuld, regeneratief ondernemer Voedselboskabouters