Optimaal benutten van zonne-energie
Fotosynthese is de basis van de organische productie. Dat wil zeggen: hoe meer groen oppervlak en hoe minder kale grond, des te meer organische stofproductie. Dat is goed voor de voedselopbrengst, en voor andere ‘diensten’ van het ecosysteem, zoals biodiversiteit en koolstofopslag.
Winst
- klimaatwinst door CO2-vastlegging in bodem en gewas
- minder kosten voor fossiele energie
Optimaal benutten van zonne-energie
Fotosynthese is de basis van de organische productie. Dat wil zeggen: hoe meer groen oppervlak en hoe minder kale grond, des te meer organische stofproductie. Dat is goed voor de voedselopbrengst, en voor andere ‘diensten’ van het ecosysteem, zoals biodiversiteit en koolstofopslag.
Winst
- klimaatwinst door CO2-vastlegging in bodem en gewas
- minder kosten voor fossiele energie
Gezonde bodem
Diepwortelende bomen en struiken zorgen samen met schimmels en andere micro-organismen voor een vitale bodem. Dit is de basis van een gezonde en duurzame voedselproductie. Daarom wordt de grond zo min mogelijk omgeploegd, blijft het vegetatiedek zo veel mogelijk gesloten en wordt geen kunstmest gebruikt. Verder wordt mulching met houtsnippers toegepast.
Winst
- goede koolstof- en nutriëntenhuishouding
- meer weerstand tegen ziekten en plagen
- groter watervasthoudend vermogen
Zuinig omgaan met water
Bomen en struiken hebben weinig water nodig en houden juist water vast. Alle teelten worden afgestemd op de natuurlijke waterhuishouding en het (veranderende) klimaat. Dit draagt bij aan een duurzaam waterbeheer. Voor zover bevloeiing van de gewassen nodig is, met name in de eerste jaren na aanplant, wordt gebruik gemaakt van waterbesparende druppelirrigatie.
Winst
- vermindering verdroging en wateroverlast
- minder gevoelig voor klimaatverandering
- minder kosten voor beregening
Vergroten van biodiversiteit
We streven naar een zoveel mogelijk zelfregulerend ecosysteem met een hoge mate van biodiversiteit en volop kansen voor beschermde soorten. Invasieve soorten krijgen in dit systeem geen kans. Zo verbinden we voedselproductie met natuurbeheer, waarbij niet het ene ten koste gaat van het andere, maar beide profiteren.
Winst
- bijdrage aan natuurdoelen
- natuurlijke plaagregulering
- minder kosten voor beheer
Variatie in teelten en producten
Door een kleinschalige mix van veel verschillende gewassen en soorten vee sluiten we kringlopen en profiteren we van de natuurlijke interactie tussen planten en dieren. Dat maakt het voedselsysteem robuust en weerbaar. Bovendien levert het een breed samengesteld voedselpakket op dat tegemoet komt aan de eisen van een gezond eetpatroon, met een goede balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten.
Winst
- minder kwetsbaar voor droogte of plaagdruk
- breed aanbod aan producten
- spreiden van marktrisico’s
Goede landschappelijke inpassing
De keuze van teelten wordt afgestemd op de bodem, de waterhuishouding, de cultuurhistorie en de natuurwaarde van de plek. We maken altijd een gebiedseigen ontwerp met een aantrekkelijke afwisseling van hagen, voedselbossen, graasweiden, kruidenrijke akkers en strokenteelt. Een mooi erf hoort daarbij. Elke streekboerderij is een uniek ‘voedsellandgoed’.
Winst
- aantrekkelijk voor bezoekers en recreanten
- passend in de omgeving
- visitekaartje voor het bedrijf
Renderende exploitatie
Berekend is dat met een minimale bedrijfsomvang van 20 ha op termijn een renderende exploitatie mogelijk is met voldoende omzet voor 2 à 3 fte’s. Door hergebruik van reststromen en minimale externe inputs besparen we op de kosten. En door eigen verwerking en lokale afzet vergroten we de opbrengstmarges. Het Fonds brengt startkapitaal in om de eerste onrendabele jaren te overbruggen.
Winst
- onafhankelijk van onzekere subsidies
- geen startkapitaal nodig
- op termijn 2 à 3 fte’s per 20 ha
Lange termijn waardecreatie
Uiteindelijk gaat het niet puur om financieel rendement, maar om bredere waardecreatie. Namelijk dat natuurlijke hulpbronnen niet worden uitgeput, maar aangevuld. Dat consumenten weer weten waar hun voedsel vandaan komt, en dat in de streek korte voedselketens ontstaan. Dit vraagt om een langetermijnvisie en ook om langjarige zekerheid over het gebruik van de grond. Het Fonds staat daar borg voor.
Winst
- bijdrage aan de streekeconomie
- grotere betrokkenheid van consumenten
- duurzaam perspectief voor toekomstige generaties
Bedrijfsplanning en monitoring
Omdat er nog weinig ervaring is met natuurinclusieve streekproductie zijn planning en monitoring belangrijk. Via monitoring maken we resultaten meetbaar en zichtbaar. Dan kan tijdig bijgestuurd als zich onvoorziene ontwikkelingen of nieuwe kansen voordoen. Het laat ook zien wat de concrete bijdrage van het bedrijf is aan algemene natuur- en duurzaamheidsdoelen.
Winst
- optimaliseren van de bedrijfsvoering
- algemene kennisontwikkeling
- naar buiten toe bedrijfsresultaten zichtbaar maken